Solkrem
Sol er bra for helsen vår, men overdreven soling kan føre til hudskader.
Nå kommer sola! Men pass på, solstrålene er ekstra sterke på fjellet, og vinterhuden din er ikke vant til mye sol!
Endelig kommer solen frem etter en lang vinter. Det er fort gjort å sette seg til rette i solveggen og nyte, men det er viktig å huske på at huden ikke har blitt eksponert for sterke solstråler på lang tid. På våren blir UVB strålene sterkere og man blir lettere solbrent. Sol er bra for helsen vår, men overdreven soling kan føre til både forbrenning, hudkreft og raskere aldring av huden.
Nordmenn i verdenstoppen
Nordmenn er i verdenstoppen i antall tilfeller av føflekkreft, og også dødeligheten av det. En av grunnene til dette er vårt forhold til sol. Vi bor i et land med flere regndager enn soldager og når vi reiser på påskefjellet, til syden eller har en solrik sommer, så går vi ”all in”.
I tillegg har mange hudkreft i form av basalcellekarcinomer (den hyppigste formen for kreft) og plateepitelkarsinomer. Solbrenthet og akkumulert eksponering for UV-stråling øker risikoen for hudkreft betraktelig. Det er særlig viktig å unngå solbrenthet hos de yngste, da de fleste "slemme" hudforandringer senere i livet skyldes solbrenthet i barne- og ungdomsalder.
Mange er også opptatt av å holde huden frisk så lenge som mulig og vil forhindre utvikling av rynker og pigment - fotoaldring av huden.
UV stråling - ultrafiolett stråling
UVB strålene er den form for UV stråler som gir solbrenthet. UVB Gir også hudkreft. UVB stråler er sterkest på våren og sommeren, og brukes ofte til behandling av hudsykdommer som atopisk eksem og psoriasis. UVB stråling øker produksjon av melanin i huden og gjør at vi blir brunere i huden.
UVA stråling penetrerer dypere i huden og gir aldring, pigment og også hudkreft. Det er denne type stråling solarium består av. UVA strålene gjør at melanin vi allerede har i huden blir mørkere, derfor blir man ganske raskt brun etter å ta solarium. Men det øker også risiko for føflekkreft betydelig. UVA kan penetrere vinduer, slik at man prinsipielt er beskyttet mot å bli solbrent innendørs men ikke mot pigment og lysutløste hudsykdommer.
Dersom man drar på fjellet rundt påske er det lurt å sjekke UV-indeksen. UV-indeks er et standardisert mål på UV-intensiteten over tid på dagen gjennom året.
Er UV-indeks over 3 er det anbefalt å bruke solkrem. Ved å sjekke UV-indeksen får man en pekepinn på hvor sterk UVB stråling det er der du er. Husk at snø reflekterer UV-strålene slik at man lettere blir brent.
Visste du at?
Solen står for 80% av hudens aldring, og solskader du pådrar deg i ung alder kan medføre for tidlig aldring i form av rynker, linjer, grov hud, sprengte blodkar og generelt dårlig hudkvalitet. Solkrem kan derfor sies å være den beste og rimeligste anti-age-kremen som finnes.
Snøblindhet
Overeksponering av UV stråling kan også gi øyeskader i form av snøblindhet. Snøblindhet er overflatiske sår på hornhinnen etter stråling med ultrafiolett lys. Som ved annen solbrenthet kjenner man ofte lite mens solstrålingen pågår. Symptomene kommer gjerne etter 6-12 timer, ofte på kvelds- og nattestid. Risikoen for å få tilstanden øker dersom du oppholder deg i sterk sol over lengre tid uten å bruke solbriller. Særlig utsatt er du ved sjøen, dersom du er omgitt av snø, og på høyfjellet, dette fordi sollyset reflekteres i snø og vann, og kommer tilbake mot øynene.
Og ettersom man ikke kan smøre øynene med solkrem vil den eneste hjelpen når du er utendørs i solen være solbriller med godt UV-filter. Disse vil filtrere bort en del av de skadelige bølgelengdene fra sollyset, slik at risikoen for øyeskader reduseres betraktelig. Solbrillene skal være merket med CE. Det betyr at de oppfyller en europeisk standard, og beskytter effektivt mot UV-stråler.
Husk solkrem
Solkrem virker via refleksjon (fysisk solfilter) eller absorpsjon (kjemisk solfilter). Mange solkremer er en kombinasjon av disse. Til barn anbefaler man ofte fysisk filter. Vi anbefaler å bruke minst SPF 30. Dette sier dog bare noe om beskyttelsen mot UBV. Dobbeltsjekk at det står bredspektret på flasken slik at du vet at den også beskytter mot UVA.
I tillegg til solkrem er det viktig å holde skyggen midt på dagen, bruke beskyttende tøy samt solhatt og solbriller.
Gode tips til solbeskyttelse
- Unngå å bli solbrent
- Begrens tiden du er i den sterkeste sola
- Klær og noe på hodet beskytter godt
- Bruk rikelig med solkrem
- Bruk solbriller
- Sjekk forventet UV-indeks på yr.no eller uv.nilu.no
Skrevet av:
Linnea Randisdatter Torsnes
Dermatolog/Hudlege
Legevakt Vest AS